Членове на КНСБ и „Защита“ в ЦСМП- Перник искат преразглеждане на браншовото споразумение

Членове на КНСБ и „Защита“ в ЦСМП- Перник искат преразглеждане на браншовото споразумение

На 266 повиквания на телефон 112 са се отзовали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през изминалата седмица, което е с 8 повече от предходната. Във филиалите на ЦСМП в региона през миналата седмица са извършени 201 амбулаторни прегледа, което означава с 26 повече от предходната. Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица 86 пациенти, което е с 6 повече от предходната.  От тях само 2 са били със съмнение за коронавирус, като диагнозата е била потвърдена при тях. През отминалата седмица общо във филиалите на Спешния център пациентите със съмнение за коронавирус са били 12, при 15 за предходната. През отминалата седмица екипите на ЦСМП -Перник са посетили 2 ПТП в Перник. Всички са били на територията на община Перник. Това информира директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов.

„Анализирайки изминалата седмица се налага мнението, че заразените с коронавирус намаляват непрекъснато, което е добра новина за областта. Добре е, че болните от коронавирус медици в нашия екип се върнаха на работа, но за жалост имаме други болни, но не от ковид. Сред тях трима шофьори. Неприятно ми е да го констатирам, но то е факт- увеличават се болните в екипа ни. Това се отнася и за шофьорите. Оказва се, че болните получават по-високо възнаграждение от това, когато са на работа. При отпадането на допълнителните средства за работа на първа линия с коронавирус, става трудно да мотивираме, особено шофьорите“, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- доволни ли са работещите в ЦСМП от повишаването на заплатите със задна дата, д-р Симеонов поясни: “Повечето са доволни, с изключение на шофьорите. Те определено се чувстват засегнати от браншовото споразумение, което беше подписано при предходното правителство. Причината е, че то принизява труда на шофьорите до този на санитарите, което определено е несправедливо. Научих, че членовете на синдикатите „Защита“ и КНСБ събират подписка срещу това браншово споразумение. Според тях, не са огледани детайлите и е необходимо това споразумение да се преразгледа, за да има справедливо увеличаване на трудовите възнаграждения. Как ще подходи Здравното министерство, което е страна по него, не знам“, заяви директорът на ЦСМП-Перник.