Пелетите в пернишко поскъпнаха двойно!

Пелетите в пернишко поскъпнаха двойно!

Пелетите поскъпнаха шоково както в страната, така и в пернишка област. Едно от най-предпочитаните горива за отопление на много домакинства в региона вече става трудно достъпно, а цените му са се увеличили двойно. Това показва репортерска проверка на Днес и утре в региона.

 Миналата година, за да се подсигурим с един тон пелети, плащахме средно между 350 – 400 лева, а и можехме да се договорим и за транспортирането им. За да се снабдим в момента с този вид гориво за отопление, освен че трябва да чакаме, ще трябва да платим от 850 до 980, а в някои фирми предлагат цена и над 1000 лева за тон. За тези, които търсят внос- търговците предлагат от Турция, на цена от 890-920 тон.

Според представител на фирма за производство на пелети в региона, цената им започнала да се покачва още преди 3-4 месеца. Причината е в поскъпването на дървесината и тока. Според него, напоследък проблем се оказват и търговете за дървесина, при които се покачва началната им цена. Като се прибави и драстичното поскъпване на тока- крайната цена на пелетите също се увеличава значително.

Въпреки това, в момента пелети могат да се купят в пернишко, без да се чака много. В повечето фирми, обаче не се предлага транспорт, заради скъпите горива.

Репортерската ни проверка показва, че пелети могат да се купят от фирми в: Перник, Радомир, Брезник, Земен и Трън