Д-р Асен Меджидиев: Проектът за модернизация на спешната помощ е бил неглижиран, правим всичко възможно да не го загубим

Д-р Асен Меджидиев: Проектът за модернизация на спешната помощ е бил неглижиран, правим всичко възможно да не го загубим

Здравният министър д-р Асен Меджидиев започна инспекция на реализацията на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в страната.

„Става въпрос за извършването на строително-ремонтните дейности в центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали и в спешните отделения в болниците“. Това поясни министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Бургас след проверките, които направи в четвъртък и петък, заедно със зам.-министър Александър Златанов. Проверени са четири лечебни заведения в градовете Стара Загора, Сливен и Бургас. 

Здравният министър съобщи, че в немалка част от населените места в страната ремонтните дейности, предвидени в проекта за спешната помощ, не са стартирали, въпреки сключените договори с фирми – изпълнители. На други места работата е стартирала, но поради повишаването цените на строителните материали, фирмите отказват да продължат започнатото и настояват за предоговаряне на цените. „Този проект е стартирал отдавна, но в момента е необходим допълнителен финансов ресурс за завършването му. Това, което ми прави впечатление, е, че работата по него е била неглижирана“, коментира министър Меджидиев. Според него, в рамките на настоящата година са необходими още около 6 млн. лв. за изпълнението на проекта, а през следващата година ще е нужен финансов ресурс в размер на около 40 млн. лв.

След сериозно закъснение, в Перник стартираха тази година ремонтните дейности, предвидени в проекта за спешната помощ. „Преди 2-3 месеца дойдоха хора от фирмата, ангажирана с ремонтните дейности. Бутнаха голяма част от стените в Спешното, разбутаха всички помещения и спряха, поради липса на пари.  Така че, хем ремонтът спря, хем помещенията са неизползваеми. Сега се чудим къде да настаним нашите медици, за да приемат спешните случаи от цялата област. Очевидно бе, че този проект беше неглижиран. Цените скочиха много и напълно разбирам фирмата-изпълнител на този проект. Тя не може да работи на загуба, при цени от преди повече от две години. За жалост, потърпевши сме както лекарите, така и гражданите от областта“, заяви директорът на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник д-р Анатоли Митов.

При посещенията си в болниците в Стара Загора, Сливен, както и в Бургас здравният министър е използвал възможността да разговаря с пациенти относно мнението им за предоставените медицински услуги, за отношението на медицинския и немедицинския персонал, за навременността на оказаната помощ. Това стана ясно от думите на д-р Меджидиев. „Досега впечатленията ми от медицинска гледна точка са много добри, навсякъде колегите работят с изключителен професионализъм, а мениджмънтът е на необходимото ниво. При разговорите си с пациентите в тези болници не чух нито едно оплакване относно лечебно-диагностичния процес“, беше категоричен той.

„Поставил съм си за цел лично да посетя всички областни болници в страната, а на места и общинските, за да се запозная със състоянието на лечебните заведения, с готовността им за справяне с евентуална по-тежка COVID вълна, в т.ч. с осигуреността с интензивни легла за пациенти с доказана коронавирусна инфекция и с обезпечеността с медицински кадри“, допълни здравният министър.