Ученичка от Езиковата гимназия в Перник с медал от Международна олимпиада по лингвистика

Ученичка от Езиковата гимназия в Перник с медал от Международна олимпиада по лингвистика

Александра Найденова от ГПЧЕ „Симеон Радев” в Перник извоюва бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика, която се състоя на британския остров Ман. Българските ученици спечелиха общо два златни, един сребърен и два бронзови медала на престижното състезание, съобщиха от Министерството на образованието и науката.
Първенци са единадесетокласниците Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто спечели Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място освен перничанката Александра Найденова се класира и Теодор Малчев, ученик в XI клас на Софийска математическа гимназия.
Участниците в олимпиадата трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от предизвикателствата бе да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се справи блестящо с тази задача и получи грамота за най-добро решение.
Ръководители на тима са инж. Александър Велинов от СМГ и Любомир Златков от Института по математика и информатика-БАН.
Международната олимпиада по лингвистика се организира от 2003 г., като досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ. Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе у нас.