Леко са намалели заразените с COVID-19 в региона, твърдят от РЗИ

Леко са намалели заразените с COVID-19 в региона, твърдят от РЗИ

Няма увеличаване на заболелите от остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица.  През седмицата са установени 50 заболели – с 1 по-малко от предходната. Заболеваемостта в региона през периода е  41,60%оо , при средна за страната 27,27%оо към 15.08.2022 г.

През периода има незначително увеличаване на заболелите от заразни заболявания.  През миналата седмица са регистрирани 172-ма болни от заразни болести, при 171 за предходната.

Добрата новина е, че има леко намаление на заболелите от COVID-19 през седмицата. Регистрираните заразени през изминалата седмица са 167, при 169 за предходната като заболелите са от всички общини. Направени са 22 антигенни теста за COVID-19.

Няма увеличаване на болните от варицела. През седмицата е констатиран само 1 болен- както през предходната. Става въпрос за момиченце на 2 години от Радомир. То се лекува амбулаторно от личния лекар. Засегнат е само колективът на ДГ „8-ми март“, в Радомир.

През отминалата седмица се наблюдава леко увеличаване на заболелите от чревни инфекции.  Установен е 1 заболял от ентероколит. Става въпрос за дете на 3 годинки от Перник.

За пръв път през изминалата седмица са регистрирани 3-ма болни от ротавирусен ентерит. Регистрирано е семейно огнище от 2 лица (сестри на 3 години) от гр. Перник. Освен тях е заболяло е и 1 дете на 4 годинки, също от Перник. Всички са хоспитализирани в детско отделение на СБАЛИПБ, гр. София.

От Здравната инспекция уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица. Направени са 22 антигенни теста за COVID-19.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 70 проверки в областта. От тях 17 са относно спазване забраната за тютюнопушене. 12 са свързани със спазване на противоепидемичните мерки и 3 са по жалби и сигнали от институции и граждани.

Здравните инспектори през седмицата са издали 1 предписание за отстраняване на установени нарушения.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 179 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на министерството на здравеопазването.