Има лек спад на заразените с COVID19 в региона, твърдят от ЦСМП-Перник

Има лек спад на заразените с COVID19 в региона, твърдят от ЦСМП-Перник

На 277 повиквания на телефон 112 са се отзовали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през изминалата седмица, което е само с 12 по-малко от предходната. Във филиалите на ЦСМП в региона през миналата седмица са извършени  229  амбулаторни прегледа, което означава със 17 по-малко от предходната. Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица  90 болни, с 1 по-малко от предходната. От тях 9 са били със съмнение за коронавирус, като диагнозата е била потвърдена при 8 от тях. През отминалата седмица общо във филиалите на Спешния център пациентите със съмнение за коронавирус са били 62,  което е с 22 повече от предходната. През отминалата седмица, обаче екипите на ЦСМП -Перник са посетили 6 ПТП, за радост без смъртни случаи и тежко наранени. в Перник. От тях 2 са в Перник, 1 в Радомир, 1 в Брезник, 1, в Трън-1 и 1 в Земен. Това информира заместник-директорът на ЦСМП д-р Веселина Шишкова.

„Анализът, който направихме за работата на спешните ни екипи през изминалата седмица показва, че се запазва тенденцията на намаляване на заразените с коронавирус в областта и не се наблюдава натиск върху здравните заведения в Перник. Това проличава както от лекия спад на повикванията, на които нашите екипи са се отзовали, така и от извършените прегледи във филиалите на ЦСМП. Другата добра новина е, че тази седмица очакваме да се върнат болните ни колеги, което ще облекчи малко изготвянето на графиците за дежурствата. Поради летния сезон, имаме все още колеги в отпуск, но останалите проявяват разбиране и се справяме с дежурствата. Явно, заради отпускарския сезон са понамалели както повикванията на спешния телефон, така и амбулаторните прегледи. Така че успяваме да реагираме веднага на всяко повикване.

Това, което буди притеснение е фактът, че ние разполагаме със средства по стария бюджет за миналата година, а всичко поскъпна- от горивата, до консумативите. Освен това, медиците непрекъснато питат дали ще има някакво увеличение на заплатите, но по всичко личи, че за сега такова не се очертава. Това се отразява негативно върху мотивацията на медиците. Надяваме се, че Министерството на здравеопазването ще предприеме някакви действия в тази насока“, поясни д-р Шишкова.