Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа за септември

Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа за септември

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на цената на природния газ за месец септември. Това става ясно от справка в сайта на КЕВР. Предложението е природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Припомняме, че КЕВР прие миналата седмица предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената с над 60% за август. Така цената на синьото гориво достигна 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Преди около седмица държавният регулатор обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

Становището на представителите на бизнеса е, че тази цена ще убие българския бизнес и ще го направи не само неконкурентоспособен, но ще постави под въпрос оцеляването му.