Спортният министър Весела Лачева откри Международния ден на младежта в Перник

Спортният министър Весела Лачева откри Международния ден на младежта в Перник

„За мен е огромно удоволствие да споделя днешния 12 август, Международния ден на младежта, заедно с младите хора на Перник, с кмета на Перник, с директори на училища и ученици. Радвам се, че съм с онези млади хора, които имат желание да развиват своите умения, своите квалификации тук, в България. 2022 година ни предложи много изпитания- ковид пандемията, войната в Украйна, екологични предизвикателства. Всичко това са сериозни препятствия пред бъдещето на младите хора. Заедно с местните ръководства и  държавните институции, които би трябвало да са най-близките партньори на младите хора, с общи усилия надавам се, че ще можем да им дадем възможност да развиват своите креативни идеи и професионални умения, за да са подготвени за бъдещето на България“. С тези думи министърът на младежта и спорта Весела Лечева откри официално Международния ден на младежта в Перник. потвърди, че е изискала документи от всички спортни дружества. Тя беше посрещната пред ГПЧЕ “Симеон Радев“ в кв. Изток“ от кмета на община Перник Станислав Владимиров, кмета на кметство „Изток“ инж. Десислава Стоянова, главния секретар на Общината Мартин Жлябинков, директори на училища, спортни деятели и младежи.

Весела Лечева поздрави кмета на Перник Станислав Владимиров за инициативата му да направи младежко пространство. Според нея,  Перник е една от малкото общини, които дават възможност за развитие на младите хора чрез тази европейска практика за създаването на младежки пространства.

„Искам да благодаря на всички активни младежи, които направиха така че община Перник да бъде давана за пример в развитието на младежката политика и отношение на местната власт към проблемите на младите хора“, заяви кметът Станислав Владимиров. Той добави още, че със своята енергия, последователност и знания младите перничани са направили така че в Перник гласът им да се чува. „Със своите инициативи през последните години привлякохте още повече свои връстници към каузата си и това е достойно за уважение“, подчерта кметът на Перник.

На въпроса- успяла ли е вече да анализира основните проблеми в областта на спорта, Весела Лечева отговори: “Най-притеснителното, според мен за проблемите във федерациите е възможността за безпрепятствен тренировъчен състезателен процес“, заяви Лечева. Според нея, във федерацията по вдигане на тежести и в тази по автомобилен спорт има много сериозни проблеми във връзка с отнемането, признаването на лицензи, на възможност за регистриране на нови ръководства, което възпрепятства тренировъчния и състезателен процес.

 Лечева подчерта още, че 20 години е работила безрезервно за БСП. И в момента  поддържа контакти с кметовете, с общинските председатели в региона, където е била народен представител. Що се отнася до проблемите, които е имала с ръководството, ги е изразявала открито на заседания на Националния съвет. „Не обичам да съм пасивен член на партията, аз съм един от активните членове“, допълни  спортният министър.

Тя разгледа с интерес младежката информационна точка при ГПЧЕ “Симеон Радев“ и разговаря с младежи и спортисти от Перник.

 След това спортният министър разговаря в Общината с кмета Станислав Владимиров за проблемите и идеите на Община Перник за развитието на спорта.