Доц. Гломб  предупреждава, че Омикрон заобикаля имунитета!

Доц. Гломб  предупреждава, че Омикрон заобикаля имунитета!

Вирусологът доц. Любомира Гломб е категорична, че трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората

„До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон“, заяви доц. Любомира Гломб и подчерта:“За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница“, допълни тя и припомни, че Омикрон е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е голямо число”.

Според нея, безсимптомният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти „лекичко се измести в по-горните дихателни пътища, затова PSR тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта Омикрон има закъснение на позитивиране с 3-4 дена“, посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от Омикрон, се характеризират с бързо нарастване, като ракета, на позитивните случи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнози как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес.

Вирусологът коментира и мерките срещу вируса. „Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболеваемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това че не е малка цифра”.

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, доц. Гломб заяви: „И мен ме учуди това нещо. Явно епидемиолозите, икономистите, политиците са имали някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така”.

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява.