Тошко Йорданов: ИТН няма да прави предизборна коалиция с ВМРО

Тошко Йорданов: ИТН няма да прави предизборна коалиция с ВМРО

Не сме се явявали на избори в коалиция и не знам откъде излезе това твърдение, няма да правим предизборна коалиция, още по-малко с ВМРО, каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“, пред Нова тв.

Никой не знае с колко депутати ще бъде в следващия парламент, в момента са само спекулации, допълни Йорданов.

Виждам, че говоренето, че изборите са нещо страшно, прикрива желанието на определени политици да не рискуват на избори да не изпаднат от властта, добави той. Хората трябва да решават в кризата кой иска да управлява.

Като влезем в следващия парламент, няма да разговаряме с ГЕРБ, с ДПС и с „Възраждане“, добави Йорданов.

В отговор на въпрос дали хора от „Има такъв народ“, членове на сегашния кабинет, биха станали част от друга партия, Йорданов каза, че не би се „заклел вече в никого, но вероятността е под нулата“.

От „Продължаваме промяната” обвиняват „Има такъв народ”, защото иначе трябва да признаят, че са допуснали много грешки, каза Тошко Йорданов.

„Ние, като управляващи, по начина, по който работихме, с какво помогнахме в кризата? Направиха се сума ти грешки, които рефлектират върху живота на всеки един от нас. От ИТН се опитахме да направим каквото можем, бяхме обвинени, че сме вътрешна опозиция и враг номер 1. Така говорят, защото иначе трябва да си признаят, че са некадърни, че са взимали грешни решения и ние сме били прави. Мога да извадя факти за нашето твърдение, те не могат за тяхното”, каза  Йорданов.

И даде пример: „Два закона паднаха в Конституционния съд, което е позор за парламента, защото сме законодателен орган. Казахме, че има грешки и ще паднат – и за спецсъда частта за квотите на съдиите, и за КЕВР, че председателят не отговаря на изискванията. След като бяха внесени, Лена Бориславова звънна на Ива Митева. Опищя да се махне параграфът. Ние бяхме принудени да изтеглим законопроекта. Носим вина с тях, но ако не го бяхме направили, риториката става тази  – ИТН иска спесцъдът и старият КЕВР да останат. Когато подобно нещо се случи 4-5 пъти, накрая когато напуснем заради Северна Македония, те казват, че спираме борбата с корупцията”.

Йорданов коментира и изказването на Антон Тонев за колаборация между ГЕРБ и „Има такъв народ”.

„Човекът е спал на течение и говори глупости. Изкарал е 8 месеца парламента и не е разбрал как функционира. Един закон, за да няма мърдане, трябва да мине на второ гласуване. В крайна сметка за някои неща накрая гласувахме, както си искаме, спрямо нашето вътрешно усещане. Ако следиш колко души има в залата, може да сметнеш, че ако гласуваш първо както искаш, те ще влязат за второто прегласуване и се обръща решението. Бройкаш ги. Виждаш колко са на първото „за”, веднага правиш прегласуване и гласуваш „против”, каза той./dnes.bg