Двоен удар върху топлофикациите- при неясни доставки на суровини не можем да говорим за отоплителен сезон

Двоен удар върху топлофикациите- при неясни доставки на суровини не можем да говорим за отоплителен сезон

Председателят на АТДБ, инж. Кремен Георгиев, пред Днес и утре

Няколко български дружества алармираха днес, че ако “Брикел“ бъде затворен, както се говори, е възможно да няма парно през зимата в няколко български града, тъй като производството на топлинна енергия се осъществява с микс от горива, сред които и обогатено енергийно гориво, което се произвежда единствено в Брикел. В тази връзка потърсихме за коментар инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

-Г-н Георгиев, вярна ли е новината, че след неяснотите около газовите топлофикационни дружества, сега са застрашени и въглищните?

-Днес ни уведомиха за тази опасност от Перник, Сливен и други дружества. Вижте, те могат да работят и без обогатено енергийно гориво, но това не е алтернатива. Все едно да кажем, че газовите централи могат да работят на мазут. Резултатът ще е неясна цена и ужасяващи екологични показатели. Обогатеното енергийно гориво намалява значително обема на използваните въглища за производство на всеки мегават. Не е без значение нито за разходите, нито за атмосферния въздух, за чието подобряване уж се борим.

– Това какво означава – без парно зимата или още по- непосилна цена за абонатите?

– Една от двете алтернативи със сигурност ще бъде факт без доставки на обогатено гориво към съответните дружества, които имат сключени споразумения с „Брикел“. Не съм наясно с подробности, но „Брикел“ е комплексно предприятие, от важно значение за въглищните топлофикации. От своя страна отливът на абонати от централно парно отопление в полза на отопление на електрическата енергия, ще застраши нормалната работа на електропреносната мрежа и ще последват чести аварии. Виждате как на пръв поглед различни участници в процеса са всъщност като скачени съдове. Същият ефект ще има и при газовите топлофикации, ако не се успокоят хората, че природен газ за сезона ще има. Между другото без природен газ не могат да работят и въглищните централи, защото те го ползват като спомагателно гориво.

– Вие как бихте помогнали на топлофикационните дружества, които са членове на Асоциацията и очакват тази подкрепа от нея?

– Мога да потвърдя пред медиите, че ситуацията наистина е тревожна. Асоциацията е готова да даде експертно мнение на всяка институция, която би искала да чуе нашето експертно становище. За съжаление „Брикел“ няма алтернатива в България. Ако няма къде другаде да се произведе такова обогатено енергийно гориво, разбирате, че колапсът е неизбежен. Смятам, че по- мръсно, по- некачествено и по- скъпо не е алтернатива за никого.