12 заразени с COVID19 се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник и за сега няма да се разкриват специални ковид отделения

12 заразени с COVID19 се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник и за сега няма да се разкриват специални ковид отделения

12 заразени с коронавирус пациенти се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“  в момента. Наблюдава се леко увеличение на заразените. Освен тях има и двама пациенти с хепатит. Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„Всички заболели са настанени в Инфекциозно отделение. За сега имаме само 1 свободно легло за пациент с ковид“, заяви д-р Митов.

На въпроса- има ли готовност здравното заведение да разкрие нови свободни легла за ковид болни, д-р Митов поясни: “Знаете, че нашата болница преодоля 5 ковид вълни и то при голямо натоварване и въпреки това нашият екип се справи. Сега имаме указания в отделенията да обособяваме стаи за ковид болни, при спазване на всички противоепидемични правила. Аз самият не знам как ще стане това- в едно отделение да се лекуват, например сърдечно болни и такива с коронавирус. Никой не може да ни обясни защо не можем да обособим, както преди това правехме, ковид отделение, в което да настаняваме само заразените с коронавирус и да осигурим всички противоепидемични мерки“, недоумява д-р Митов.

Когато споделих с него, че медици от болницата са се оплакали пред мен, че от март не получават парите за работа на първа линия с ковид болни и никой не им обяснява защо, директорът на МБАЛ“Р. Ангелова“, поясни: “Да, за съжаление, това е вярно. Необяснимо е и за мен, защо дори работещите в Инфекциозно отделение не получават пари за работа с ковид болни, както получават колегите от ЦСМП, например. Бедата е, че преди няколко месеца, Министерството на здравеопазването отпусна определени средства за лекари, сестри и санитари, но сега и тези пари ни спряха. Имаме указания, чрез РЗОК, да осигурим допълнителни средства за медиците. Това няма как да стане, когато болните са малко, не мога да фалшифицирам документи, за да осигуря на нашите медици допълнителни средства, въпреки желанието ми“, беше категоричен д-р Митов.

На въпроса ми- има ли шанс да оцелее Детско отделение, д-р Митов отговори: “Каквото зависи от мен и моята инициатива го правя. Полагам усилия да проагитирам още един лекар да дойде в отделението. Дали това ще се случи, за сега не мога да кажа. За съжаление, решаващ фактор е заплащането, което в нашата болница е по-малко отколкото в столичните“.