Зам.-министър Модева:Трябва надпартийно съгласие за важни теми като развитие на културния и поклонническия туризъм

Зам.-министър Модева:Трябва надпартийно съгласие за важни теми като развитие на културния и поклонническия туризъм

 Това каза заместник-министърът на туризма Мариела Модева по време на колоквиума, който тази година се проведе на тема „Пътят към Храма“- практически и нормативни възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. Тя добави, че няма как да се реализира туризъм без интегриран цялостен подход, но инфраструктурата и продуктът са в основата на това.

„Културният туризъм е много важен приоритет, и лично мой приоритет, подкрепата на този вид туризъм, както и на поклонническият туризъм, би трябвало да бъде надпартиен приоритет“, заяви Модева. Тя сподели, че представянето на България пред света по този начин я поставя на важно място в общността, и изобщо на глобално ниво.

По време на дискусията стана ясно, че стартират оперативните програми и програмите за трансгранично сътрудничество, които могат да бъдат една чудесна възможност за българските и сръбски манастири, църкви и общини от Краищенското Светогорие.

Кметът на Земен, Димитър Сотиров на свой ред сподели, че годишно посетителите на Земенския манастир са близо 1 млн. души.

Емоционално изказване направи сръбският посланик у нас Н.Пр. Желко Йович, който призова присъстващите да пазят културните и исторически празници. „На разположение съм да помагам 24 часа в денонощието, за да развием поклонническият и културен туризъм между България и Сърбия. Ние стъпваме на свещена земя, завещана от дедите ни и трябва да се събираме и по-често да сме заедно“, каза Н. Пр. Йович.

Съветникът на президента Румен Радев, Пламен Славов, сподели, че е много приятно впечатлен от конструктивния разговор и вярва, че с толкова обединени хора от държавната и местна власт, институциите и неправителствения сектор, един ден Краищенското Светогорие ще се превърне в световно духовно средище, така, както Атон привлича поклонници от цял свят.

На събитието присъстваха представители на посолството на Р. Гърция в България, които заявиха, че в тези тежки и трудни времена, в които живеем, хората все повече се обръщат към духовното и към вярата, защото именно те ни учат да живеем в мир, разбирателство и подкрепа за ближния.

Своята подкрепа по отношение на законодателството, процедурите и изготвянето на проекти, заявиха и присъстващите народни представители от 14-МИР Перник – Кирил Ананиев, Александър Несторов и Зорница Стратиева.

Кметовете на малките населени места на свой ред споделиха, че нямат експертна готовност за процедурите и инфраструктурните проекти, които трябва да се изготвят, но разчитат на експерти от неправителствения сектор, които присъстваха на събитието и заявиха своята готовност за сътрудничество.

Две бяха основните теми, около които се обединиха присъстващите на форума – лошото състояние на третокласната пътна мрежа и проектиране и изграждане на отсечките към отделните манастири.

Областният управител Кирил Стоев пое ангажимент за организиране на отделни работни групи по темата, които да бъдат поканени и в Консултативния съвет по туризъм към областния управител и заедно да търсят решения за целия регион.

По време на форума от Центъра за развитие на устойчиви общности споделиха, че вече има създадено мобилно туристическо приложение за областта, а съвсем скоро предстои да изградят по американски патент демонстративен център за зеленолистни зеленчуци и билки.

Под егидата на областната управа започва усилена работа община по община, и създаване на работни групи, където ще се съдейства за създаването на проектите и подготовка на документите за реновиране и изграждане на пътна инфраструктура.

По време на събитието участниците в колоквиума и гостите на Църногорския манастир, имаха възможност да разгледат фото изложба, организирана от Регионален исторически музей – Перник на тема „Уникални църкви и манастири в Брезнишко, Пернишко, Трънско и Радомирско“.