Колоквиумът „Пътят към храма“ даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Колоквиумът „Пътят към храма“ даде старт на тазгодишния Църногорски събор

 Трапезарията на Църногорския манастир се оказа тясна, да побере всички гости, дошли да участват в колоквиума на тема „Пътят към Храма“ – нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. На събитието присъстваха западно и средноевропейски митрополит Антоний, Пламен Славов – съветник на президента на Република България Румен Радев, н. пр. Желко Йович – посланик на Р. Сърбия в България, заместник-министърът на туризма – Мариела Модева, народните представители Кирил Ананиев, Зорница Стратиева и Александър Несторов, ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ , областният управител на област Кюстендил Катя Димитрова представители на посолството на Р. Гърция в България, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, Център за развитие и устойчиви общности, фондация „Дигитален Перник 2030“.

Модератор на събитието бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО „Краищенско Светогорие“. Тя представи кратък филм затова как се е зародила идеята за създаването на организацията, как и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. „В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма“? Колоквиумът има своите  практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“ с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона“, заяви Барбукова.

Символичният домакин на събитието, игуменът на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, архимандрид Никанор, благодари на присъстващите и приветства с благодарност областният управител Кирил Стоев за неговото отношение към Българската църква, за енергията и ангажираността му към развитието на региона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний също приветства гостите на събитието и изрази своето възхищение от постигнатото до момента по отношение на съхраняване на вярата и създаване на условия за поклоннически туризъм в област Перник.

Кулминацията на програмата бе соловият концерт на световноизвестния диригент, композитор и музикант Маестро Мартин Пантелеев. Изненада за гостите бе аранжимент на „Хубава си моя, горо“, която зазвуча в дверите на манастира и развълнува всички гости. Събитието предхожда Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.