Много гости за празника „Видовден“ очаква Община Брезник

Много гости за празника „Видовден“ очаква Община Брезник

Последната събота и неделя на месец юни по традиция в Брезник се провежда граовският събор „Видовден“. Тази година той ще се проведе на 24, 25 и 26 юни.

На 24 юни съборът ще бъде открит официално в 20.30 ч. на площада в Брезник. За  откриването на празника, за доброто настроение на брезничани ще се погрижи ансамбъл „Филип Кутев“. Това информира заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

„Миналата година провеждахме фестивала, но 2020 г не го проведохме, заради пандемията от коронавирус. Тази година очакваме много гости за празника. В съботния ден акцентираме на фолклорната програма на граовския събор. Това, разбира се е и самия граовски събор- „Видовден“. Затова са се събирали на времето, за да пеят, играят и се веселят. От 14 ч започва фолклорната програма. В нея ще вземат участие всички читалища от нашата община със самодейци, включително и гостуващи. Винаги е имало голям интерес към фолклорната програма на събора от страна на външни участници. В програмата се представят много автентични песни, хора, граовски хумор и обичаи. Сутринта на 25 юни ще имат среща ветераните на „Чорни“-Брезник. По традиция те винаги се събират на „Видовден“. Организират емоционална футболна среща и след нея, като повелява традицията на празник, организират празнична трапеза. На срещата идват ветерани, които не живеят в Брезник. Нашия карате клуб, в който тренират много деца, ще организира на 25 юни демонстрации на уменията на спортистите си. Вечерта, на 25 юни, ще има концерт на Нелина и Здравко Мандаджиеви. На 26 юни, сутринта, ще имаме празнична литургия за здраве в храм „Св. Георги“. В неделния ден по традиция, брезничани посрещат гостите си на богата трапеза. Ще се радваме да посрещнем гости от региона“, отправи покана Мария Добревска.