Изложба за полицията в Радомир подредена в общинския музей

Изложба за полицията в Радомир подредена в общинския музей

Изложба „Полицията в Радомир през годините – от първото околийско управление в региона до наши дни“ ще бъде открита на 23 юни в Общинския исторически музей в града, съобщи „Държавен архив“ – Перник. 

Експозицията е дело на Районно управление – Радомир и Държавен архив – Перник. Тя представя в снимки, документи и вещи първото полицейско управление в региона – Радомирското околийско полицейско управление.

То е било създадено през 1878г., една година преди обособяването на Министерство на вътрешните работи. Затова свидетелстват документи и сабя с надпис от 1878г., подарена от тогавашния околийски управител в Радомир на възрожденеца Архимандрит Зиновий Поппетров. 

Посветена на професионалния празник на МВР – 5 юли, изложбата проследява историята на поколения служители – пазители на обществения ред и сигурността на фона на обществено-политическите и икономически процеси, военни конфликти и събития в региона и страната.

 Специално място е отредено за телекс машината за получаване на телеграми в оперативно-издирвателната дейност, използвана в управлението в Радомир след 1970 г.

Сега Районното управление в Радомир обслужва три общини – Радомир, Земен и Ковачевци. Обособени са групите „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“ и сектор „Разследване“. Управлението се ръководи от главен инспектор Павел Джалев.