Над 700 участници от 4 до 86 години на сцената на Регионалния етап „Копривщица-2022“

Над 700 участници от 4 до 86 години на сцената на Регионалния етап „Копривщица-2022“

В рамките на два дни се проведе регионалният етап на област Перник за участие в XII Национален събор на народното творчество – „Копривщица – 2022“. Организатори на събитието са Областна администрация – Перник и община Перник.

Изкуството си показаха 65 индивидуални изпълнители, 16 певчески групи, 26 танцови формации, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и един ансамбъл за народни песни и танци. Основното изискване към изпълнителите бе да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Пернишки регион.

В двудневна програма самодейци от област Перник се представиха пред жури, което следеше стриктно за основното изискване към изпълнителите – да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Пернишка област. Журито бе в тричленен състав, с богат опит и авторитет – Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев – етнохоролог, Цветана Манова – етнолог.

Участниците в Регионалния етап от пернишко представиха богатството на Граово по неповторим начин. В рамките на два дни – песните, танците, обичаите от фолклора на областта бяха представени от поколения граовци.

Най-малките участници са възпитаниците на детска градина „Валентина Терешкова“ в гр. Батановци, най-възрастна певица е Райка Йорданова на 83г. от Перник, а най-възрастната разказвачка – 86-годишната Райна Велинова. Доайен на танцьорите е 84-годишният Георги Кацарски.

На събора бяха показани автентични граовски костюми – литак на 150 г. и сая на 120 г. Първенците ще бъдат обявени следващата седмица.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965г. на всеки пет години. От 2016г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тази година съборът ще се проведе на 5, 6 и 7 август, а основни организатори са Министерство на културата и община Копривщица.