140 години от рождението на Георги Димитров и празника на Ковачевци бяха тържествено отбелязани

140 години от рождението на Георги Димитров и празника на Ковачевци бяха тържествено отбелязани

Жителите и гостите на Ковачевци отбелязаха тържествено празника на общината и 140-годишнината от рождението на Георги Димитров.

На паметника на Георги Димитров бяха поднесени венци и цветя от Общинския съвет и община Ковачевци, от представители на общинските организации и регионалното, и национално ръководство на БСП,  и от граждани.

Поздравителен адрес, по повод празника на Ковачевци, изпрати изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева.

Слово за ролята на Георги Димитров в българската и световна история произнесе Евгени Белий- председател на Българския антифашистки съюз в София. Той акцентува на ролята на Георги Димитров в борбата на работниците и синдикалистите за по-добър и справедлив живот. Според него, днес ние, съвременниците на Димитров, отдаваме заслужена почит не само на него, но и на всички, които през годините са се борили за по-достоен и справедлив живот.

Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров поздрави жителите и гостите на Ковачевци по повод празника. Той благодари на всички, които са уважили празника на най-малката община в област Перник и пожела приятно прекарване.

Гости на тържеството бяха: Георги Свиленски- председател на парламентарната група на БСП,  Стоян Мирчев-началник на  политическия кабинет на министъра на труда и социалната политика, Венелина Груева- заместник-председател на международна фондация „Георги Димитров“, Валентин Петков-председател на Областния съвет на БСП Перник, Стефан Кръстев- председател на общинската организация на БСП Перник и зам.-кмет на община Перник, Ива Борисова- заместник-областен управител на Перник, председатели на общински организации на БСП в региона и други.

След официалната част започна богата празнична програма, която завърши, както се очакваше, с голямо хоро.

И както повелява традицията, на такъв празник, имаше и впечатляваща заря.