Детско отделение в МБАЛ “Р. Ангелова“ в Перник е застрашено от затваряне!

Детско отделение в МБАЛ “Р. Ангелова“ в Перник е застрашено от затваряне!

27 деца са преминали през Детско отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ само през изминалата  събота. Оказва се, че личните лекари-педиатри почиват в събота и неделя и по празниците. Затова освен педиатрите в Детско отделение на болницата, които са само четирима, няма кой друг да преглежда децата от Перник, пък и от региона. Затова алармира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„Търсим спешно поне още двама педиатри за болницата. В момента в Детско отделение работят една лекарка- пенсионер, която всеки момент може да си тръгне и още една, която е пред пенсия, а още двама педиатри дават дежурства по свое желание.  Работата в отделението е твърде много за четирима лекари, а заплащането не е високо, както при личните лекари. Затова очаквам всеки момент някои от тях да си тръгнат. Наложително е педиатрите в града да проявят малко отговорност и да си направят някакъв график на дежурства, за да има кой да преглежда децата в почивните дни. От прегледаните в събота 27 деца само 1 е оставено в отделението за лечение, останалите са изпратени за лечение у дома. В кабинета за неотложна помощ няма педиатър и децата се пренасочват към болницата. Нашите педиатри няма дълго да издържат на това натоварване и ще си тръгнат, което означава, че областният град ще остане без Детско отделение. За жалост, аз няма какво да направя, за да променя това положение. При драстичното увеличение на разходите на здравното заведение, за увеличение на заплатите на медиците не може да се мисли на този етап“, заяви д-р Митов.

Потърсих за коментар по този наболял за града и региона проблем, директора на РЗОК д-р Йорданка Александрова. “За съжаление, в момента няма нормативен документ, който да задължава общопрактикуващите лекари- педиатри да организират групова практика, за да гарантират 24-часово здравно обслужване на децата. В момента в Перник има само една групова практика на лични лекари. Педиатрите са само с индивидуални практики. Аз знам, че има педиатри, които дават дежурства в неотложния кабинет в Медицински център в Перник/в бившата стоматологична поликлиника/, който работи от 20.00ч до 8 ч. сутринта всеки ден. Когато на дежурство в неотложния кабинет няма педиатър, тогава децата се препращат в Детското отделение на болницата. От Спешна помощ също изпращат деца в Детско отделение. Разбира се, не винаги има толкова деца, но се случват и такива дни. За сега няма нормативен документ, който да задължава педиатрите да осигуряват 24-часово здравно обслужване на децата. Този проблем не е само в нашия град, а и в други градове на страната. Общоизвестен е фактът, че педиатрите не достигат“, поясни д-р Александрова.