Лекари от ИСУЛ извадиха от носа на дете две сачми, престояли 2 години
Доц. Цоло Цолов

Лекари от ИСУЛ извадиха от носа на дете две сачми, престояли 2 години

Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Родителите подозират, че те са престояли там около 2 години, съобщиха от пресцентъра на болницата.

За семейството на Мая Лилова от София кошмарът започва преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болка в зъба. По настояване на зъболекаря е направена панорамна снимка, на която се виждат 2 малки кръгли топчета над горната устна. Майката веднага изпраща снимката на свой приятел УНГ специалист, който казва, че вероятно става въпрос за чужди тела и насочва родителите към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Там лекарите потвърждават опасенията на своя колега. Детето веднага е прието в Детското УНГ отделение за пълна упойка и операция, с която да бъдат премахнати сачмите. Преди да прибягнат до интервенцията началникът на отделението доц. Цоло Цолов предлага на родителите да опитат по-щадящ метод: изваждане на металните топчета със специален магнит.

За щастие опитът се оказва успешен и сачмите излизат една след друга – първо от едната ноздра, след това от другата. Спестена е операцията и продължителното възстановяване на момченцето.

„Още като пътувахме към ИСУЛ се сетих, че преди около 2 години мъжът ми беше купил на големия ни син игра с малки метални топчета, от които могат да се направят различни фигурки. Изхвърлих я преди известно време, защото един ден видях и малкия син, който по това време беше бебе, да си играе с тях и реших, че това е опасно. Когато е напъхал сачмите в носа си, големият трябва да е бил на 7-8 г., далеч не малко дете, но явно никога няма гаранция“, спомня си Мая Лилова.

Младата жена не крие благодарността си към лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, които за втори път тази година са в ролята на спасители на децата й (през зимата малкият й син е бил приет в Клиниката по детска онкохематология с тромбоцитопения).

За доц. Цоло Цолов опасната случка в семейството на Мая не е нещо ново. „Погледнахме в носа на детенцето и тъй като сме имали и други подобни случаи, прецених, че можем да пробваме с магнит. Това щеше да спести пълната упойка, която все пак е натоварване за организма на момченцето, както и травмата от операцията. Радвам се, че успяхме“, допълва  той.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища при деца. „Вадили сме всичко, включително пластмасови играчки. Малките деца каквото е около тях, си го слагат в носа, устата или ухото, така опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е много полезно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата“, разказва УНГ специалистът.

Освен от устата, лекарите от ИСУЛ са свикнали да вадят различни предмети и от носа, ушите. Именно ушите създават най-голям проблем, тъй като там бързо се стига до възпаление и трябва да се прави сложна операция. Болшинството от тези инциденти се дължат на родителска небрежност. Майките и бащите, дори дядовците и бабите, които имат по-голям опит, трябва да знаят, че не бива да оставят децата дори за секунда без надзор, апелира доцентът.

„Проблемът е, че родителите невинаги разбират каква беля са свършили. Затова и смъртността вследствие на подобни инциденти не е никак малка. Изчислено е, че от 0-3 г. смъртността вследствие на попадане на чуждо тяло в дихателните пътища е 28% (по данни на официалната статистика), което е огромно число!“, предупреждава доц. Цолов.

Около 60 деца годишно с чужди предмети в дихателните пътища, носа или ухото преминават през детската УНГ клиника на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тук се приемат малки пациенти от всички краища на страната, дори и най-отдалечените като Русе, Силистра. В много от случаите пътуването на децата до София крие риск за живота им, тогава, когато става дума за попадане на чужд предмет в дихателните пътища.

„Преди години принципът в тези ситуации беше пациентът да бъде закаран до най-близката болница, която да изпрати линейка, с която да доведе специалиста от София. За по-отдалечените места сме пътували и с хеликоптер. В момента повечето болници не разполагат с линейки, не може да се използва и Бърза помощ, тъй като действа само на територията на конкретната община и родителите, за да не губят време, често са принудени сами да организират транспорт в критични ситуации“, обяснява УНГ специалистът, който вече 48 години е отдаден на децата. Той разказва, че когато малките пациенти пристигнат навреме в клиниката в огромния процент от случаите всичко завършва успешно, но не винаги е така.

Детското УНГ отделение към ИСУЛ има нужда от специален детски апарат за анестезия, който е много важен в такива случаи. „Подали сме документи и към инициативата „Българската Коледа“, но апаратът ни трябва сега, а не в края на годината“, обяснява доц. Цоло Цолов./dnes.bg