Минипарламентът на Перник даде зелена улица за общински соларен парк!

Минипарламентът на Перник даде зелена улица за общински соларен парк!

Общинският съвет в Перник единодушно даде съгласието си кметът Станислав Владимиров да извърши проучване за изграждането на соларен парк на територията на общината и да кандидатства пред съответните финансови институции за нисколихвено финансиране. Според предварителни разчети наличието на общински соларен парк с мощност приблизително 4 MW би обезпечило нуждата от електрическа енергия за работа на уличното осветление. Мярката се предприема като алтернативно решение на значителното повишаване на цената на електроенергията.

От общината уточняват, че сметките за улично осветление са се увеличили двойно. През януари 2021 г. община Перник е платила 54 530 лв., за да са светли улиците нощем. През същия месец на 2022 г. сумата скача на 177 337 лв. Уличното осветление на най-голямото кметство – „Изток“, през първия месец на 2021 г. струва 18 231 лв., а през януари 2022 г. – 40 291 лева.

Мярката се предприема като алтернативно решение на значителното повишаване на цената на електроенергията.

С цел икономии в продължение на 20 години уличното осветление в селата в община Перник се гасеше между 00:00 ч. и 4:00 ч. Миналата година то бе възстановено. Община Перник не възнамерява да връща старото положение.