Губернаторът уважи вековния юбилей на читалището в Драгичево

Губернаторът уважи вековния юбилей на читалището в Драгичево

Областният управител Кирил Стоев бе сред гостите на 100-годишния юбилей на народно читалище „Пробуда -1922г.“ в село Драгичево.

„В деня, в който честваме най-българския празник – 24 май, Ви желая здраве и вдъхновение, за да съхранявате и градите ценностите, които са ни запазили като народ векове наред и да бъдете в основата на традициите и културата ни“, каза Стоев.

„Пазете тази истинска съкровищница – нашето слово, култура и традиции, които сме наследили от предците си и които всеки един от нас носи в себе си. Предавайте ги на децата си, за да я има България и да пребъде“, призова Кирил Стоев.

Поздравителен адрес по повод тържествения юбилей на читалището бе изпратен и от кмета на община Перник Станислав Владимиров. Приветствено слово за празника произнесе и кмета на Драгичево Виктор Викторов.  „През 1922 година в село Драгичево се основава народно Драгичевско читалище, по инициатива на будни местни жители и 20-годишния учител Симеон Симеонов, който е избран за първи председател на читалището“, сподели секретаря на НЧ „Пробуда -1922г.“ Людмила Филипова. 

За празничния 100-годишен юбилей сградата на читалището е изрисувана с впечатляваща по размери и красота творба, от пернишкия художник Кирил Богданов. Децата на Драгичево поздравиха гостите с богата музикална програма.