Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил – в Гигинския манастир

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил – в Гигинския манастир

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил вчера бяха в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, а днес ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София, където миряните ще могат да се поклонят пред тях, каза по БНТ архимандрит Никанор – игумен на Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

От Софийската митрополия съобщиха в началото на миналата седмица, че от 23 до 25 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора (Атон), в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа днес ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“, и с литийно шествие по булеварда светинята ще бъде пренесена в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. След това ще има и молебен пред Светите мощи.