Премиерът Петков и автобусните превозвачи вчера възстановиха диалога, но днес протест ще има

Премиерът Петков и автобусните превозвачи вчера възстановиха диалога, но днес протест ще има

Три часа продължи  вчера срещата в Министерския съвет между премиера Кирил Петков и представители на транспортния бранш. Министър-председателят разговаря с превозвачите като във фокуса са били поставените от тях проблеми и работата, която кабинетът е предприел по разрешаването им. В срещата са участва вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев.

 „От тази среща всички излизаме с ясната идея, че всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни и уважението трябва да е взаимно“. Като правителство поехме ангажимент, че още в тази седмица министърът на регионалното развитие ще направи работна среща за детайлите по ТОЛ системата, а министъра на транспорта ще бъде с отворени врати за допълнителни срещи по всички други теми“, обяви министър-председателят и подчерта, че диалогът е възстановен.

„Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има“. Това обяви Магдалена Милтенова-  председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в страната. Според нея,  исканията на бранша към днешна дата не са удовлетворени. Протестът започва в 9.00 ч., а превозите днес са преустановени до 17 ч. Премиерът уточни, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява останалите граждани.

Днес протести на превозвачите ще има в цялата страна, включително и в област Перник. Това стана ясно от разпространено писмо на автобусните превозвачи във връзка с техните стачни действия. В него се споменава, че на 18. 05. 2022г. от 09:00 до 17:00ч. транспортните фирми, извършващи превоз на територията на община Перник и останалите общини в областта,  „ще бъдат възпрепятствани да изпълнят възложените им маршрутни разписания“. Писмото е подписано от председателят на Конференцията на Автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.В него се подчертава, че протестните действия са във връзка с тежката икономическа ситуация в следствие на високите цени на горивата, невъзможността да се заплащат полагащите се трудови възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените населени места.

В крайна сметка излезе една истина, ние не сме били на тайна среща, няма нищо тайно и нищо лично“, коментира Милтенова. От думите й стана ясно, че записът е направен и предоставен от хора от Министерския съвет.

След срещата с премиера вчера, Милтенова напомни и какви са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява. „Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш, не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, допълни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

След срещата с представителите на бранша вчера, от пресцентъра на премиера обявиха, че ще бъде премахнат акцизът на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. Това е уверил Кирил Петков след срещата. Премиерът е посочил още, че ДДС на природния газ и втечнения нефтен газ ще бъде намален на 9%. Той е уверил, че е поел ангажимент да говори в Европейския съвет дали е възможно да се намаля акцизът на горивата. Според Петков, министърът на финансите смята, че това решение на ниво Европа не е възможно да се случи.