Общинският исторически музей в Брезник организира Европейска нощ на музеите

Общинският исторически музей в Брезник организира Европейска нощ на музеите

Празникът ще започне за най-малките деца на Брезник и гостите още на 13 май с образователната програма „Кой ни храни и облича” на Националният земеделски музей –София.  Общинският исторически музей е подготвил забавни игри и гатанки. Децата ще откриват „съкровища” и играят игрите на техните баби и прабаби. С подкрепата на училищно настоятелство на средно училище „ Васил Левски”- Брезник, деца ще засадят и грижат за  над 20 вида  билки в специално подготвените лехи в двора на музея.

    На 14 май (събота) гостите и гражданите на община Брезник ще могат да посетят музейните обекти с вход свободен от 16.00 ч. до 22.00часа. В Класното училище те могат да разгледат постоянните експозиции- Етнография и Възраждане. В обновената изложбена зала „Духовно развитие и просвета в брезнишко в епохата на Възраждането”, посетителите за първи път ще се запознаят с реставрираните икони и църковна дърворезба от брезнишките църкви и манастири. Има и приятна изненада-  стенописите от своеобразния ”параклис”, който е изрисуван от поп Димитрия в приземния етаж на неговата къща в края на ХІХ век. Те са заснети от Божидар Пантев, с любезното съдействие на собственичката на къщата сега- Маргарита Хранова.

  Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е насрочено за 17.00ч. в  музейна сграда „ Военен клуб”. Гостите на събитието ще се насладят на изложбата ”Багри от Йоана”- живопис и рисувани шалове на художничката Йоана Николова. За празника, гост на музея в Брезник е НЧ”Миньор 2005” – Перник.

   Акцентът в Европейска нощ на музеите в Брезник е награждаването на дарителите, сътрудници, приятели, доброволци на музея, медии, както и представяне на новопостъпилите дарения от брезничани. Участие в концерта „Музеят и приятели” ще вземат формации  от читалище „Просвещение 1870”- Брезник и  СОУ” Васил Левски”.