Пристигането на „Скритите букви“ в Брезник се превърна в празник на просвещението

Пристигането на „Скритите букви“ в Брезник се превърна в празник на просвещението

От днес проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ гостува в Брезник. Гостуването на буквите в Брезник има за цел да постави акцент върху историята на просвещението в Брезник, както и да припомни творби и поети, свързани с Брезник.

Събитието бе съчетано с вълнуваща познавателна разходка, която имаше за цел да покаже приноса на Брезник към националната литературна съкровищница на България.

Символичното начало на шествието бе църквата „Света Петка“, в която започва пътят на просвещението в Брезник. Най-старото килийно училище в града се е помещавало в магерницата на църквата. Според историка Аниела Асенова, която беше своеобразен гит в това шествие, първоначално обучението е имало религиозен характер. Учениците се учели както на четмо и писмо, така и на черковно пеене. Отец Михаил разказа за първите учители в килийното училище, които са били свещеници. От 1840 г. тук се изучавали светски предмети и издръжката на училището била поета от общината, а обучението достигнало до четвърто отделение.

Гордост за брезничани  е създаването на Класното училище през 1869 г. То е доказателство за духовния подем по това време в брезнишко.  С театрално изпълнение пред Класното училище бе представен изпитът на възпитаниците на първия учител в него – българския възрожденец Димитър Тонджаров . Той е оставил трайна следа в просвещението на брезнишко, но в последствие загинал в Батак, поясни директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова.

В Класното училище се поставя и началото на читалищната дейност в Брезник, със създаването на първата библиотечна сбирка в града. Тази първа скромна библиотека е в основата на 152-годишната история на днешното читалище „Просвещение-1870“, затова последната точка от историческата разходка бе пред културно-просветната институция.

Ученици от средно училище „Васил Левски“ припомниха автори, родени и живели в Брезник и околните села. С Граово се свързват имената на творците Петко Асенов, Вера Георгиева, Елена Андреева, Добрина Асенова, Лидия Добревска и др. Майката на Леда Милева е родена в Брезник – актриса и преводачка. Граовци отбелязаха и приноса на прадядото на естрадната певица Маргарита Хранова поп Димитър Стоянов.

Според заместник-кмета на Община Брезник Мария Добревска, инициативата за реализирането на проекта „Скритите букви“ е съвместна- на Община Брезник и на фирма „Асарел -Инвестмънт“ ЕАД. „В днешното своеобразно културно пътешествие се включиха активно учениците от средно училище „Васил Левски“, основно училище „Хр. Смирненски“, читалище „Просвещение 1870“ и Общинския музей.  Радвам се, че се получи едно истинско културно събитие за Брезник“. Това е поредната съвместна инициатива на Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“.

Проектът „Скритите букви“ ще гостува в Брезник до 20 май. Той съчетава поезия и типография в градска среда, за да създава нови места за четене и срещи на открито.

Проектът включва оригинални пейки във формата на български букви. Към всяка пейка има стихотворение, писано специално за проекта.

Пейките са посветени на онези букви от кирилицата, които не се срещат изписани по този начин в нито една друга от световните азбуки. Някои от нашите букви са непознати за чужденците, но често ние – българите, също пропускаме факта, че имаме уникални писмени знаци. Затова проектът „Скритите букви“ цели да разкрие за по-широк кръг хора богатството на българската култура. Пейките-букви са разположени пред читалище „Просвещение-1870“.