Сменят ръководството на „Български пощи“!

Сменят ръководството на „Български пощи“!

Заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова и кабинетът поискаха оставката на ръководството на компанията, което обявило, че само ще се справи с хакерската атака, дошла от чужбина.

„Български пощи“ систематично и последователно са били водени към фалит. Държавата е била не майка, а мащеха за дружеството. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова на пресконференцията за ситуацията в „Български пощи“.

Константинова разкри, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани“ в предходното правителство. Вицепремиерът беше категорична още, че “криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики“.

За „Български пощи“ се заговори, когато създадохме план за тяхното оздравяване. Те са основен приоритет на това управление. Стратегията ни е да ги превърнем в единен център за административно обслужване, каза още Калина Константинова по време на брифинга в Министерски съвет.  По думите й е подготвен нов проект на стойност 100 млн. лв.

„Преди нашата намеса никой не си беше помислил да включи „Български пощи“ в Плана за възстановяване. „Български пощи“ са безценен капитал и на много места са единственото лице на държавите в икономиката. „Български пощи“ са 100% държавно предприятие, с най-голяма комуникационна мрежа в страната“, каза още тя.

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев заяви, че са разполагали с информация за предстояща кибератака 10-12 часа по-рано. „„Български пощи“ отказаха нашата помощ с мотива, че сами ще се оправят. Предприехме действия за максимално бързото им възстановяване и изясняване на причината. Усилията ни са насочени към намаляване на негативния ефект към обществото“, добави още той.

По думите му вече са идентифицирани част от причините. Външни фактори, несигурна международна среда. От началото на войната голямо количество инструменти се появяват свободно заедно с инструкции за използването им. Вътрешни причини – забавяне на въвеждане на механизми за мониторинг, каза още Тончев. По думите му, до момента няма индикации, че има изтичане на данни от масивите на пощите.