Кирил Стоев: Традицията повелява да се предава

Кирил Стоев: Традицията повелява да се предава

Областният управител Кирил Стоев показа впечатляващи умения на празника на селското хоро. Това сподели лично той в страницата си в социалната мрежа фейсбук, чрез видео, което събра десетки коментари и поздравления още в първите часове след публикуването му.

„За мен е чест и гордост да ви приветствам на днешния празник на селското хоро. Има нещо магично в този ритъм. Той е в корена и духа на всички ни. Когато го чуем, никой не остава безразличен към него и нещо кипва в душите ни“, каза Кирил Стоев. И призова „да не приемаме това културно богатство за даденост, а да бъдем горди и със самочувствие да носим непреклонния дух на предците си. Само така традицията ще пребъде и ще остане жива. А тя е жива именно чрез сърцата и душите на всеки един от нас! Традицията повелява да се предава!“

Надиграването, което премина под мотото „Дръж се земьо, граовец те гази“ е организирано от СНЦ „Локално наследство“ и община Перник и се осъществява с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“. Сред гостите на събитието бяха и представители на посолствата на Белгия, Сърбия, Монголия, Палестина, Малта и Полския културен институт.