Какво трябва да знаят българите, работещи в чужбина, за детските надбавки?

Какво трябва да знаят българите, работещи в чужбина, за детските надбавки?

Процедурите, свързани с данъци и социални придобивки са много различни в повечето Европейски държави, което често обърква българите, работещи в тези страни. Особено когато става въпрос за временна или сезонна работа, много хора не проучват в детайл правата си. Голяма част от сънародниците ни зад граница не са запознати с процедурите за социални придобивки и възстановяване на данъци

Слабо разпространена е информацията, че българите, работещи в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки в страната, в която работят, дори и ако детето живее с другия си родител в България.

Какво още трябва да се има предвид?

За парична помощ за отглеждане на деца може да се кандидатства и след приключване на работа – след като работникът се е прибрал в България. Процедурата не е сложна, но е свързана с бюрократични стъпки и понякога отнема повече време. Улеснение дават компаниите за възстановяване на данъци, като РТ Такс, които съдействат в този процес.

За да може човек да се възползва от детските надбавки в определена страна, трябва да е бил много прецизен в плащането на данъците си там. Tова е и начина да се избегнат глоби, а също така дава възможност за кандидатстване за възстановяване на част от данъците след прибиране в България.

Сумата, която може да се получи, се различава в различните страни. Според специалистите от РТ Такс, около 204-235 евро на месец е обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец.

Точната сума зависи много от държавата, в която се намирате, както и от много други фактори – какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са те и др.“ – споделя Росен Ковачев, управител на РТ Такс за България. „Опитът ни обаче потвърждава, че винаги има смисъл човек да кандидатства за тези суми, защото могат да се окажат значителни. От друга страна, те ви се полагат по закон!“, допълва той.

Освен парична помощ за отглеждане на деца, работещите извън България могат да потърсят парите си за неизползван платен годишен отпуск, както и за надвзети данъци – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възстановяване на данъци се подават след връщане в България, като може да се кандидатства 4-5 години назад.

Погрешно се смята, че това би повлияло на хората да работят отново законно в страната, както и да получават пенсия, обезщетения и други социални облаги. Работникът е платил социалните данъци в страната, в която е работил, съответно има право да се възползва от нейните социални услуги. Парите, които могат да се получат, се възстановяват само от данъка върху дохода.

Каква сума може да се възстанови от надвнесени данъци?

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходите ви са под облагаемия минимум за съответната страна, може дори да си върнете всички данъци. Можете да изчислите своята приблизителна сума, като използвате калкулатора на RT Тах.  

Специалистите съветват всички работещи и работили в чужбина българи да потърсят полагащите им се суми – да кандидатстват сами или да си спестят бюрократичните процедури и да поверят задачата на професионалисти. Първоначалните консултации с РТ Такс са напълно безплатни – с бърза регистрация онлайн можете да разберете дали вие или вашите близки, отговаряте на условията за получаване на обезщетения за надвнесени данъци или получаване на детски надбавки.

ХХХ

RT Tax предлага връщане на данъци от 8 страни. Разполага с екип от висококвалифицирани специалисти с дългогодишен професионален опит. Работи съвместно с чуждестранни данъчни администрации повече от 20 години. Поради тази причина може да гарантира бързо и надеждно връщане на надвнесен данък общ доход.

Основана през 2000 г., RT Tax се превръща във водеща компания за възстановяване на данъци. През годините успява да създаде мрежа от над 400 партньори в цял свят. Помага на повече от 250 000 клиенти да възстановят надвнесените си данъци и този брой нараства с всяка изминала година.