Държавен архив припомня за едно вече бивше елитно училища в Перник

Държавен архив припомня за едно вече бивше елитно училища в Перник

Техникумът по механотехника „Юрий Гагарин”, по-късно преименуван в Професионална техническа гимназия със същото име, бе едно от най-елитните училища в Перник. Основан е през 1959 г. с Решение № 4 на Министерство на образованието на Народна Република България и е закрит през 2016 г. Причините за това са определени като лошо управление и недостиг на ученици.

Документите на закритата професионална гимназия се съхраняват във фонд 699 „Техникум по механотехника „Юрий Гагарин“ – Перник”. В него е отложен и албум със снимки от посещение на Юрий Гагарин в България през 1961 г. и 1966 г. Първият космонавт посещава Перник на 14 юни 1966 г. със съпругата си Валентина Гагарина. Автомобилът, с който пристига в града е кабриолет „Чайка”. Някои от посрещачите успяват да се ръкуват с него и запазват този спомен за цял живот. Първи го приветстват децата, които му връзват пионерска връзка. Той им подарява значки, както правят тогава всички гости от СССР.

Голяма част от материалите, снимките и направеното от учениците на закритата гимназия се намират в Регионалния исторически музей в Перник, съобщават от музея. Сред запазените експонати са електронен термометър със скала от 0 до +-100 градуса/С/; 220 v., изработен от Васко Карамфилов – IV „г“ курс, сигнал – генератор, изработен от Анна Петрова и Живко Давидков – дипломанти IV „е“ курс, консултант инж. Ст. Стоянов и др.

Юрий Гагарин е обявен за почетен гражданин на Перник с решение на ГНС – Перник от 14 юли 1966 г. (протокол № 4 ). Днес неговото име носи и една от най-дългите улици в град Перник.