Театър „Зад канала” на пернишка сцена

Театър „Зад канала” на пернишка сцена

Театър „Зад канала” гостува на пернишка театрална сцена с „Лято и дим” от Тенеси Уилямс на 19-ти април. Началото е от 19 часа, режисьор е Анастасия Събева. Участват: Богдан Бухалов, Каталин Старейшинска, Пенко Господинов, Василена Атанасова, Малин Кръстев, Весела Бабинова, Иван Петрушинов, Христо Пъдев, Георги Кацарски, Велина Георгиева /студентка/.
Спектакълът на Малък градски театър „Зад канала“ – „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс, който нежно, сякаш с дантелени ръкавици, прави дисекция на комплексите на американския Юг в творчеството си, има всички компоненти да се превърне в събитие. Много силна режисьорска работа на младата Анастасия Събева, която е мобилизирала отличен актьорски екип: Малин Кръстев, Весела Бабинова, Василена Атанасова, Пенко Господинов, Христо Пъдев, Иван Петрушинов… И над всички в подножието на ангела фокусът е поставен върху (почти) невъзможната любов между Алма (в превод – Душа) и Джони във великолепните изпълнения на Каталин Старейшинска и дебютанта Богдан Бухалов: тя – целомъдрена и плаха дъщеря на местен пастор, той – разюздан син на уважаван местен лекар (Малин Кръстев). Въпреки взаимното харесване и тръпката между тях сблъсъкът между консервативния морал и освободената сексуална енергия на модерния човек е неизбежен. За да се окаже накрая, че той се страхува повече от нейната душа, отколкото тя – от неговото тяло.
Анастасия Събева е създала мистичен и чувствен спектакъл, в който сякаш усещаме южняшката жега с надвисналите сюрреалистични облаци (сценография – Ивайло Николов), с носталгичната музика на Милен Кукошаров и страстната хореография на Александър Манджуков; с дима, стелещ се над сцената, с потта по лицата на актьорите. В нежния и брутален „Лято и дим“ на МГТ „Зад канала“ е целият Тенеси Уилямс: с еротиката, неврозите, лудостта, любовта, крещяща за взаимност… В пиесата драматургът тайно е заложил автобиографични детайли, а ранимата Алма може би е…самият той. При Тенеси Уилямс няма хепиенд. Но искрица надежда на финала на спектакъла не липсва – всеки ще върви по своя път, може би компромисно, може би с приземяване на идеалите, но ще оцелее, ще преживее лятото…