Общински съветник пак пита за данъка за моторите

Общински съветник пак пита за данъка за моторите

Председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ Денислав Захариев отново постави на дневен ред  пред общинската администрация въпроса  за намаляване на данъка на моторите. Същата тема беше дискутирана в края на миналата година и тогава стана ясно, че Община Перник е една от трите общини в България с най – висок данък за този вид моторни превозни средства.

Захариев припомни хронологията от миналата година, когато имаше поет ангажимент от Общината да създаде комисия или работна група и предложението за промяната на данъка да влезе в дебат.

„Това беше подкрепено и от други колеги от ОбС, но вече сме средата на април и още нямаме  сформирана работна група. Ще дойде пак края на годината и няма да сме готови с проект за изменение на наредбата в тази част и данъкът ще се запази в същите размери“, посочи Захариев.

Той уточни в залата, че за един автомобил 1000 кубика данъкът е 100 лв, а за  мотоциклет 1000 кубика той е 200 лв. Другата огромна разлика е, че мотоциклетът може да се използва 6  месеца в годината, а автомобилът ежедневно. За пример беше даден и че на едно паркомясто могат да се съберат  4 мотоциклета.

„За мен е много важно парите на перничани да не ходят в други общини като Кюстендил, Трън, Земен, Брезник, където се регистрират моторите в момента. Затова настоявам  възможно най-бързо да бъде сформирана комисията от експерти от Общината и Общинския съвет и да бъдат набелязани промените, за да може догодина да успеем да го намалим данъка”, заяви Денислав Захариев и допълни, че с голямо удоволствие също би участвал, въпреки че не кара мотоциклет.

На заседание присъстваха и членове на мото обединението, които са потърпевши от ситуация, и са готови да съдействат на работните групи.