Кметът на Перник Станислав Владимиров обсъди с министъра на туризма Христо Проданов възможностите за утвърждаване на Перник и региона като атрактивна туристическа дестинация

Кметът на Перник Станислав Владимиров обсъди с министъра на туризма Христо Проданов възможностите за утвърждаване на Перник и региона като атрактивна туристическа дестинация

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров се срещна с министъра на туризма Христо Проданов. На срещата бяха обсъдени възможностите и перспективите за утвърждаване на Перник и региона като атрактивна туристическа дестинация. На срещата Владимиров каза, че към момента туристическият потенциал на града и реализирането му като дестинация за туризъм се свързват основно с визията на Перник като Европейска столица на маскарадните традиции и Международния маскараден фестивал „Сурва”. Идеите, които бяха обсъдени е към този безспорен актив да бъде разработен и алтернативен туристически продукт с останалите общини в региона.

„Градът ни може да се похвали с хилядолетна история, оставила по земите му белези за културното присъствие от различни епохи“, сподели кметът Владимиров.

„Туризмът в България се развива с бързи темпове и сред нашите приоритети е да продължим да развиваме и надграждаме този сектор. Перник е дестинация, която може да бъде развита не само заради близостта си до София, но и заради историческите си и природни дадености“, каза министър Проданов. Той добави, че Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ е една възможност хиляди българи и чужденци да опознаят нашите традиции, но Перник има шанс да разгърне потенциала си и извън границите на фестивала. 

Като перспективни обекти в общината бяха определени  Пернишката крепост, Тракийското светилище, посветено на божествата Асклепий и Хигия, множеството православни храмове и манастири, неповторимите в архитектурно отношение сгради на Двореца на културата и Минната дирекция, храм „Св. Иван Рилски”, пазещ частица от мощите на Светеца, първите благоустроени работнически квартали в България, уникалния за България и Балканския полуостров Подземен минен музей, разположен в запазени галерии на първия подземен рудник в страната и други. Кметът Владимиров и министър Проданов се обединиха около идеята, че този ресурс може да бъде обогатен в общи тематични туристически маршрути с останалите общини в област Перник. Двамата уточниха, че в него могат да бъдат включени ждрелата на реките Ерма и Ябланица, уникалният храм-кладенец край село Гърло, Земенския манастир, скалният параклис в Трън, параклис „Св. Йоан Летний“, както и още десетки други  обекти.

Като основни проблеми се откроиха липсата на ясна политика и разработена стратегия за развитието на туризма в региона, също така и недостатъчното и качествено промотиране на града и забележителностите като привлекателен ресурс за пътешествия. „Община Перник предприема действия в тази насока като в краткосрочните й планове са създаването на онлайн туристическа платформа, участия в туристически изложения, презентиране на обектите по интерактивен и съвременен способ, търсене на финансиране през собствен бюджет и програми за изграждане на Сурвакарско селище и туристически информационен център“, допълни още Станислав Владимиров.