Април ще бъде по-топъл от обичайното, температурите ще достигнат 27°, към 10-ти ще вали дъжд, а в планините сняг

Април ще бъде по-топъл от обичайното, температурите ще достигнат 27°, към 10-ти ще вали дъжд, а в планините сняг

Средните температури през април ще бъдат по-високи от климатичните норми, като очакванията са в Южна България положителната аномалия да бъде по-голяма. Повече дъждове ще има в Северна България, прогнозира пред “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Средните максимални температури за април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9. Най-често сухите периоди за месеца са между 1 и 3, 14 и 17 април. Валежните периоди са между 4 и 13, както и между 18 и 29 април.

В неделя- 3.04.2023 г. и в понеделник – 4.04.2022 г .ще остане предимно облачно. Максималните температури идната седмица ще бъдат от 7 до 13 градуса и пак дъжд, който по високите полета и в планинските райони е възможно да преминава в сняг.

След това ще настъпи подобрение на времето – предимно слънчево, и дневните температури ще се повишат бързо до 15 – 20 градуса, а нощните ще са от 2 до 7 градуса с условия за слани на места в низините.

Към края на първото десетдневие се очаква ново застудяване. Ще превали дъжд, а в планините – сняг.

В началото и в средата на второто десетдневие ще бъде предимно слънчево. В този период сутрешните температури ще са ниски и на места ще има условия за слани. След това ще се затопли и максималните температури често ще достигат 20 градуса.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие се очакват няколко по-хладни дни, през които отново ще има превалявания.

Последните дни на април ще са с по-високи температури – максимални над 20 градуса, достигащи често и до 27 – 28. Обикновено преди обед ще е слънчево, а следобед ще се развива купеста облачност, по-значителна над планините, където за кратко ще превалява и прегърмява.

Веднъж на 8 – 10 години обаче в края на април се случва по-сериозно захлаждане с повсеместни валежи. Все още е рано да се прогнозира с точност и в детайли какво ще бъде времето по време на великденските празници, обясни д-р Симеон Матев.

В по-голямата част на страната най-високите измервани температури през април са между 28 и 33 градуса, но в Плевен, Кнежа, Горна Оряховица и Силистра термометрите са скачали до 35 градуса

Най-ниските температури, измервани през април, са с отрицателни стойности и достигат до минус 5 – минус 8 градуса. На 8 април 2003 г. са отбелязани едни от най-ниските градуси за този пролетен месец – в Чирпан минус 14, а на много други места минус 8 – минус 10 градуса.