Пенсионерите ще получат преди Великден еднократна добавка от 70 лева

Пенсионерите ще получат преди Великден еднократна добавка от 70 лева

Правителството прие постановление, с което осигурява добавка от 70 лева еднократно на всички пенсионери за Великден. Общата нужна сума за изплащането на тази добавка от близо 143 млн. лева ще бъде трансферирана към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Правителственият говорител Лена Бориславова поясни, че помощта ще се  даде преди Великден.

На 30 март премиерът Кирил Петков обяви, че е възложил изработването на пакет „Великденска подкрепа“ за най-нуждаещите се, с който да посрещнат по-високите цени на храните заради войната в Украйна.

„Важно е да подкрепим хората когато имат нужда. Да посрещнат великденските празници по нормален начин, въпреки войната в Украйна“, подчерта Петков.

На 22 март пред БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов посочи, че до момента ръстът на цените на основните храни в България е 19.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Цените на едро пък са се повишили с 30% за година. Той допълни, че осезаемо поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното, като това се дължи на войната в Украйна. Той прогнозира, че дълго време цените на олиото и брашното ще останат на сегашното си равнище.