Нито един болен в пернишко от варицела, скарлатина, ротавирусен ентерит и хепатит !

Нито един болен в пернишко от варицела, скарлатина, ротавирусен ентерит и хепатит !

Добра новина- продължават да намаляват заболелите от заразни болести в региона през изминалата седмица. Регистрираните заболели са 135, което е с 44 по-малко от предходната, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Има намаление и при заболелите от грип и остри респираторни заболявания през седмицата. Констатираните болни са 135, което е с 41 по-малко от предходната.

През седмицата са регистрирани общо 135 случая на заразни заболявания към 179 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 148.94%оо, при средна за страната 108.77 %оо към 28.03.2022 г.

Запазва се тенденцията на намаляване на заразените с COVID-19 в областта. Регистрираните новозаразени през седмицата са 135, което е с 35 по-малко от предходната. През периода са направени 61 антигенни и 14 теста за антитела.

Няма нито един болен в региона от варицела, скарлатина, ротавирусен ентерит и хепатит през изминалата седмица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 172 проверки. 48 от тях са по спазването на забраната за тютюнопушене. 36 са извършени във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването, са извършени. 2 от проверките са по жалби и сигнали на граждани и институции.

В резултат на извършения контрол от страна на здравните инспектори, са издадени 152 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през отминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 149 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба№9 на Министерството на здравеопазването.