Община Перник – с рекорден проектобюджет

Община Перник – с рекорден проектобюджет

Рекорден е размерът на новия пернишки проектобюджет. Това стана ясно на проведеното обществено обсъждане на основния финансов закон на общината. В него за 2022 година са заложени над 20 милиона лева повече в сравнение с бюджета за 2021 година. Новата макрорамка е в размер на 136 864 136 лева, което е рекорд за Перник, съобщи на обществено обсъждане заместник-кметът Стефан Кръстев. Заложените постъпления от местни приходи са в размер на 65 944 327 лева при 42 228 891 лв в бюджет 2021. На базата на заложените суми разходната част на новия финансов закон на общината е разчетена на 136 864 136 лв. От тях разходите за местни дейности са 64 197 184 лв при 58 323 058 лв за миналата година. От държавния бюджет се чакат 71 308 561 лв.

Новият общински бюджт е амбициозен, целта е градът и общината да се развиват, заяви зам.кметът Стефан Кръстев по време на публичното обсъждане. Продължава работата по ВиК инфраструктурата, като модернизацията й не е спряла от периода на водната криза досега. Темповете на обновяване ще продължат, общинското ръководство има амбиция да подмени за няколко години навсякъде компроментираната ВиК мрежа.

Предвижда се тази година да бъде построен голям младежки център, за който общината спечели проект.

Перник е сред четирите общини у нас, получили финансиране за изграждането на центъра по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Програмата се изпълнява от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Очаква се скоро да започнат строително-монтажните работи по строителството на нов учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на основно училище „Св. Иван Рилски“ и Природо-математическата гимназия в града. Стойността на обекта е 7,5 млн. лева без ДДС.

Предстои обновяване на знаковата за Перник сграда на Двореца на културата. Проектът включва пълен ремонт на покрива, смяна на дограма, водопровод и изграждане на вентилация, енергийна ефективност на цялата сграда, обновяване и освежаване на фасадата и елементи от нея, без да се нарушава досегашният й вид, закупуване на оборудване.

Значителни средства са заложени и за ремонт на улици, на училища и детски градини. Според Кръстев общината ще бъде строителна площадка, а бюджетът е огледало на амбицията на местната управа районът да се развива с бързи темпове.