Питейна вода продължава да изтича на воля от блокчетата в квартал „Васил Левски“ в Перник!

Питейна вода продължава да изтича на воля от блокчетата в квартал „Васил Левски“ в Перник!

Представители на бизнеса поставиха отново  на дневен ред проблем, който, според тях, вече е „пуснал брада“. Става въпрос за питейната вода, която се излива от малките блокчета, които се намират в кв. „Васил Левски“, срещу пункта за прегледи на КАТ.

„Зимата, заради непрекъснатия теч на вода, пътят се заледяваше и едва минавахме с коли. Наложи се да идва механизация, сигурно изпратена от Общината, за да се разбие леда и се насипе пясък, за да преминаваме нормално. Това не може да продължава така. Този проблем датира много отдавна, но не се намира решение за него. Изтича както питейна вода, така и от отходните места и не се предприемат никакви мерки да се промени това“, споделиха собствениците на фирми, разположени в района кв. “Васил Левски“.

Репортерската ни проверка показа, че ситуацията в района не се е променила от преди повече от 6 месеца, когато правихме, отново по сигнал на собствениците на фирми, проверка по този проблем. По време на проверката ни сега, обитателите на бл. 12 и 12-1, споделиха, че есента сами били прокопали канал, за да изтича мръсната вода в шахтата. Те били собственици на жилищата, които обитават. Закупили ги от „Мини Перник в ликвидация“. По думите им: “От „В и К“ дойдоха, счупиха капака на шахтата, за да я изчистят и я оставиха така. Сега тя отново е задръстена“. Когато попитах- а кой хвърля боклуците си в канала, отговорът бе- не сме само ние! По време на проверката установихме, че питейна вода изтича поне от две места, под сградата на блокчето/ако това въобще може да се нарече сграда/ и изтича направо на улицата. Мръсната вода за сега тече към шахтата, която е пълна с боклуци и в близките дни сигурно водата ще започне да се излива от нея към улицата. Гледката е много неприятна.

Потърсихме за коментар по този проблем управителя на „В и К“-Перник инж. Борислав Иванов. Ето какво отговори той на въпроса- кога най-после ще бъде решен този проблем. “Жителите на тези блокчета ползват вода незаконно от много години. Те са се включили към Главен клон 1 незаконно. Няколко пъти ги прекъсвахме, но те отново се включваха. Твърденията, че си имали партиди, са абсолютно неверни. Единственият начин е, когато стартира Водният цикъл в Перник и започне изграждането на новия водопровод, тези блокчета да бъдат прекъснати. В този район ние нямаме никаква изградена мрежа, която да е предадена на „В и К“ за стопанисване и инкасиране на консумираната вода. Ако се изгради водопровод и ние го приемем за стопанисване и инкасиране, тогава ще имат вода. Нашето дружество поддържа вече изградена мрежа, каквато там няма. Не е наше задължение да изградим такава“, заяви инж. Иванов.

Излиза, че проблемът с изтичането на питейна вода на пътя за кв .“Калкас“ може да бъде решен едва, когато стартира Водният цикъл. Това едва ли ще удовлетвори напълно представителите на бизнеса в този район, но все пак дава някаква надежда, че някога, в обозримото бъдеще, този проблем ще бъде решен.