Радев: Няма да допусна въвличането на България в конфликта в Украйна

Радев: Няма да допусна въвличането на България в конфликта в Украйна

 „Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в конфликта в Украйна. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните пропагандисти. Моята грижа са хората“,  каза президентът на България Румен Радев пред журналисти.

Президентът коментира и ситуацията у нас. „Тези кризи не дават толеранс на българските граждани. Цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху енергийната и продоволствената сигурност. Все още хората очакват резултати. Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми и от които реално започна промяната .Така че има много надежди към настоящето правителство, но много са и очакванията, а те са за много по-бързи резултати“.

Държавният глава коментира и поведението на руското посолство у нас. „Очаквам не само посланикът на Руската федерация, а всички посланици в България, да работят, да се изявяват в рамките на своя статут с уважение към българските институции и суверенитет“.

Радев заяви своето мнение и по въпроса за съвместно купуване на газ от ЕС. „Този проблем беше повдигнат и като предложение още миналото лято от Испания, когато започна кризата. Но войната определено ще принуди ЕС да действа много по-солидарно и ако това се случи, ще бъде успех и за българското правителство“.