Всички украински деца в Пернишка област ще се изследват за детски паралич, увериха от РЗИ

Всички украински деца в Пернишка област ще се изследват за детски паралич, увериха от РЗИ

 Всички деца, които заради войната в Украйна са потърсили с близките си уБЕжище в България и по-точно в пернишка област, се изследват за детски паралич. Това информира директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Александър Златанов.

„Информирали сме всички кметове в региона, областната управа и ОДМВР да ни се подават своевременно децата, които са пристигнали от Украйна. Взимаме фекален анализ за полиомиелит, който е заразен.  Правим беседа  с техен родител или близък, за да научим какви имунизации имат децата. Правим фекален анализ .При децата, при които се появи положителен резултат за наличие на полиомиелит, веднага ги имунизираме. Имунизацията е напълно безплатна и безболезнена. Децата, които нямат ваксините от нашия имунизационен календар им ги прилагаме. Няма никаква опасност бежанците от Украйна да донесат някаква заразна болест в страната. Това се дължи на няколко причини .Първата е, че те не идват от място, където се разпространяват тропическите зарази. Те идват от място, което е от нашия климатичен пояс. Второ- имунизационният им календар е близък до нашия. И трето- най-рисковата опасност е вирусът на детския паралич. Ние сме предприели всички необходими мерки, преди да имат контакт  децата с когото и да е да им направим фекален анализ и да предприемем необходимите мерки. Затова не искам перничани, наред с всички притеснения, да имат и такива, свързани с бежанците. Радвам се, че работим много добре с всички кметове, с областната управа и ОДМВР, за да не допуснем каквото и да е разпространение на най-опасния за нашите деца вирус- на детския паралич. При фекалната проба се хваща на 100% евентуалното наличие на този опасен вирус и веднага реагираме. Това е от полза и за украинските дечица, които са до

 18-годишна възраст. Използвам възможността да апелирам и към жителите на нашата област, които са предоставили подслон на бежанци, от Украйна, които идват с деца, да ни информират веднага, за да изследваме дечицата. Това е и в тяхна полза, за да ги предпазим от тази опасна зараза“, подчерта д-р Златанов.