Имотите може да поевтинеят, но не и новото строителство, цените „на зелено“ се вдигат, твърдят експерти

Имотите може да поевтинеят, но не и новото строителство, цените „на зелено“ се вдигат, твърдят експерти

Цените на строителните материали не спират да растат, а заради войната в Украйна на строителните борси у нас вече липсват основни cтoĸи ĸaтo cтoмaнa, пpoфили и apмaтypнo жeлязo. Заради драстичното увеличение на всички строителни материали доста обекти се бавят, а някои дори са спрени. Сделките на зелено намаляват, а готовите апартаменти ще стават все по-скъпи, обясняват от бранша.

 Строителните материали са поскъпнали средно между 50 и 100 % през последната година, а заради войната в Украйна, високите цени на горивата и природния газ, стоките едва ли скоро ще поевтинеят, обясняват в  търговци на строителни материали.

 „Дървеният материал примерно, той стана много скъп. Купуваше се за 300 лева, в момента е 600, а го продаваме по-скъпо и ще вкарваме от чужбина, ще се ориентираме от чужбина нещо да вкарваме и да оцеляваме, за да е по-евтино. Не знам какво ще стане“, сподели собственик на магазин за строителни материали.

 По-скъпи са всички строителни материали, но при желязото, което вкарваме у нас главно от Русия и Украйна, увеличението е най-драстично.

 „То скочи с 2 -3 пъти, 200 – 300 % вече. Днешни цени е между 3 -3.50 лв. Сравнено с една година, когато беше 1 лев, сами може да си направите сметка колко пъти се е покачило. Това след себе си води до увеличение на крайния строителен продукт“, обясниха от борса за  строителни материали.   

 От бранша изчисляват, че строителството е увеличило себестойността си средно с 30 до 40 % заради по-скъпите материали. Фирмите, сключили сделки „на зелено“ преди година, търпят огромни загуби.

„Има строителни фирми, които дори спряха строителството за момента. Трудно се инвестира в момента, обстановката е много сложна и много тежка. Няма пазарна цена, от там се прокарват спекулативни намерения. Сложен, тежък процес и докъде ще стигнат цените никой не може да каже“, твърдят от строителния бранш.

  Ако до преди година сделките се сключваха на зелено за 400-450 евро на квадрат, сега цената е не по-малко от 600 -700 евро за квадратен метър.

„Имотите, като готови апартаменти, ще вървят нагоре, а самите имоти като земя мисля, че няма основание да бъдат качвани цените, защото при война обикновено се качват хранителните продукти, горива, енергоносители и т.н. недвижимостите би трябвало да паднат като цени. Недвижимостите би трябвало да паднат като цени, но новото строителство няма как да падне“,твърди рокер на недвижими имоти.

 Вcичĸи зaвoди зa пpoизвoдcтвo нa cтpoитeлни мaтepиaли y нac paбoтят нa пpиpoдeн гaз и след катo тoй пocĸъпвa, нeизбeжнo e и cтpoитeлнитe мaтepиaли дa пoвишaвaт цeнитe cи. А дори войната в Украйна да приключи скоро, веригите за доставки на материали, едва ли ще бъдат възстановени толкова бързо, смятат от строителния бранш. И докъде ще стигне инфлацията и какви ще са цените догодина – никой не може да каже за сега.