Лаура Кьовеши: България е корумпирана – това си е фолклор

Лаура Кьовеши: България е корумпирана – това си е фолклор

България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани – всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в интервю за предаването „120 минути“ по БTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

„Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин – на високи нива или на по-ниски – но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш“, добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

„Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето – подават тук, в България“, допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното „без коментар“. Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

„Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна“, категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: „Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства“./Dnes.bg