След намесата на губернатора на Перник, възстановяват скъсаната дига край село Прибой

След намесата на губернатора на Перник, възстановяват скъсаната дига край село Прибой

Областният управител на Перник Кирил Стоев провери на място как се извършват ремонтните дейности по изграждане на подпорна дига край с. Прибой. Ремонтът започна след изпратено писмо до министъра на земеделието Иван Иванов, в което Стоев апелира за осигуряване на финансиране, съгласно представено КСС и за даване на разрешение на „Напоителни системи“ ЕАД София- клон, за изпълнение на неотложните ремонтно-възстановителни работи в участъка около с. Прибой.

В писмото до министъра на земеделието, областният управител Кирил Стоев подчертава, че е необходимо ремонтните дейности по възстановяването на скъсаната дига да бъдат извършени в спешен порядък, тъй като в периода на снеготопенето къщите, намиращи се в близост до този участък отново са застрашени от наводняване.

Припомняме, че в началото на 2021г. заради скъсаната дига десетки къщи бяха наводнени от водите на р. Струма. До януари 2022г. – 1 година по-късно – не бяха извършени необходимите възстановителни дейности в участъка, което от своя страна наложи и настояването от страна на Стоев, това да се случи възможно най-скоро.

„Важно е да действаме превантивно при всеки един казус, който стои на дневен ред, за да може да се предотвратят последващи проблеми“, заяви Стоев.

В момента в района на скъсаната дига до с. Прибой се извършват мероприятия по затваряне, укрепване и възстановяване, с цел недопускане отново заливането на жилищни имоти в населеното място.