Община Трън завърши рекултивацията на депото за отпадъци и укрепването на свлачище в Банкя

Община Трън завърши рекултивацията на депото за отпадъци и укрепването на свлачище в Банкя

Утре /15.03.2022 г/ Община Трън очаква приемателна комисия, която да извърши проверка на свлачището в село Банкя, което бе укрепено със средства, предоставени от държавата. Община Трън има още работа в района на село Банкя по укрепване на свлачища. Тя изпрати преди месец до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет искане, придружено с КСС, за укрепване на поредното свлачище по пътя за село Банкя.

„Това свлачище е едно от най-големите, които сме имали до сега и се налага да го укрепваме. То се намира по пътя за село Банкя, от ляво, малко преди свлачището, което укрепихме с пилони и бетонна подпорна стена миналата година. Целият този участък е много проблемен. Предоставили сме на Междуведомствената комисия  необходимите документи. Според изготвеното КСС от специалистите, за укрепването на това свлачище ще са необходими около 900 000.

До 18.03.2022 г трябва да внесем всички необходими документи в Министерството на  околната среда и водите, за рекултивацията на бившето общинско депо за битови отпадъци край Трън, която приключихме. На базата на тези документи, показващи, че сме изпълнили всички дейности съгласно изискванията заложени в проект „Закриване и рекултивация на депо за битови отпадъци на община Трън“, ще ни бъдат възстановени от МОСВ вложените от Общината средства за рекултивацията на депото.

Искам да информирам още, че след като комисия от РДНСК-Перник извърши проверка на изграждането на моста в кв. „Мурговица“, който отнесоха водите на река Ерма през януари миналата година, обектът ни беше приет без забележки, имаме и издадено разрешение за ползването му“, поясни кметът на община Трън Цветислава Цветкова.