Правителството сезира КЗК заради спекулата с цените на олиото и бензина

Правителството сезира КЗК заради спекулата с цените на олиото и бензина

Олиото с нова шок цена, мина 5 лева за литър. Сезирахме Комисията за защита на конкуренцията за бензина, подготвяме за олиото. Ако тя не се сезира, ще мислим дали това е подходящия състав, намекна за смени в ръководството на КЗК вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Ние виждаме неоправдани увеличения на олиото и това е синхронизирано с медийно отразяване, както беше с бензина и младежкото ГЕРБ. Така и с олиото, пускаха се снимки от селски магазини, че е станало 6 лева, а то в големите е 3 лева. Очаква се това да е и с брашното. За олиото не мога да кажа кой ги организира, но в селски магазини показаха снимки на високи цени на олиото, каза още Василев пред БТВ

Той засегна и темата за зърното. Танева (бившият министър на земеделието, която бе участник в радиоразговора преди него – б.р.) е притеснена, че нейни приятели няма да могат да натрупат печалби, атакува той. Прави се покупката от „Сортови семена“ през борсата, поясни Василев.

В България има два пъти повече зърно, отколкото ни трябва за хляб, брашно и фуражи. Има много голям натиск това зърно да бъде изнесено. Ще продължи възможно най-дългата процедура на проверка по границите и това ще трае, докато не осигурим зърното. Можехме да постъпим по-грубо, да забраним износа, както направиха други държави.  Ако видим, че не може да се осигури продоволствието, можем да пристъпим и към това, заяви вицепремиерът.