SOS Детски център „Дренчета“ е открит в радомирското село Дрен

SOS Детски център „Дренчета“ е открит в радомирското село Дрен

SOS Детски център „Дренчета“ бе открит в село Дрен. Той предоставя дневна грижа за деца на възраст от 2 години до постъпване в първи клас. Центърът е уникално място за отглеждане, възпитание и обучение на децата. Разположен е в самото SOS детско селище сред чист планински въздух и красивата природа на с. Дрен в полите на планината Верила. Сградата е специално построена, обзаведена тематично и с всичко необходимо за комфорта и доброто развитие на малчуганите.

„Надяваме се в центъра да привлечем не само деца от село Дрен, но и населени места в близост, дори и от град Дупница. Към този момент има заявен интерес за няколко деца. Идеята ни е да работим с малки групи деца, за да предоставим индивидуална грижа за всяко едно от тях. Капацитетът на детската градина е за 3 групи, но очакванията ни да стартираме с една група от 12 деца, които ще бъдат на различна възраст, защото това ще социализира децата най-добре. Приемаме деца от 2 до 7 години и ще очакваме до края на този месец да имаме повече записани деца и интересът да бъде по-голям“ – това заяви пред радио „Благоевград“ Моника Николова, директор на центъра. По думите и екипът от професионалисти ще работи с децата по образователните направления, определени от държавния образователен стандарт за предучилищно образование, но акцентът ще бъде поставен върху творческите занимания, изобразителните изкуства и разходките сред природата.

Центърът предлага на малчуганите вкусна и здравословна храна, качествени грижи, забавни дейности, съобразени с индивидуалните потребности на всяко дете. Споделяйки политиката на международната организация SOS Children,s Villages International, педагозите прилагат холистичен подход към образованието на децата, насочен към подкрепа на индивидуалните възможности на всяко дете. „Налице е интерес към изобразителните изкуства, тъй като в момента се изпълнява проект, който ръководи една от майките на дете, записано при нас” – художничката Велика Прахова, която провежда творчески ателиета с деца в рамките на SOS детското селище.

В центъра ще се предлагат по-широк кръг социални услуги и дейности, различни от приемната грижа. „С откриването на детския център се надяваме да „съживим“ детското селище и така, както дрянът цъфти пръв през февруари и март – ние ще поставим началото на много нови дейности и занимания“ – каза Моника Николова.

В село Дрен живеят млади семейства с малки деца, но няма детска градина, а с откриването на SOS детския център, тази потребност ще бъде задоволена. Това е и една възможност да се привлекат още млади семейства да живеят там.

С политиката на тези „малки стъпки“ на SOS Детски селища – България ще бъде възобновено детското селище в село Дрен, което ще се превърне в притегателен център за младите хора от този район.