ДЮТ „Мускетарите“ изненадаха приятно перничани за 1-ви март

ДЮТ „Мускетарите“ изненадаха приятно перничани за 1-ви март

Празник с кауза организираха ДЮТ „Мускетарите“ при ЦПЛР-ОДК Перник по случай първи март. На централния градски площад те представиха историята на празника, както и мартеници изработени от възпитаниците на детския център. Произведенията на талантливите пернишки деца са част от базара, който те организираха, за да съберат средства за лечението на Стиви.

Здраве и късмет на всички перничани пожелаха от сдружение „Дай бабо огънче“, които за 14-а поредна година подредиха изложба от традиционния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ организиран със съдействието на Община Перник. Над 1200 произведения на ученици и колективи от деца бяха изпратени за поредното издание на конкурса по случай първи март, а част от тях бяха показани днес в Общинския младежки дом. Не искам да се поставям на мястото на журито на този конкурс при толкова прекрасни произведения. Убеден съм, че това е начина за запазване на хубавите български обичаи – запалвайки искрата у най-малките и завещавайки им традициите на дедите ни. Бъдете здрави, щастливи и не спирайте да творите“, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.

Децата от ФФ „Кракра“ при читалище „Пробуда – 1935“ кв. Бела вода поздравиха кмета Станислав Владимиров и екипа му с песни и танци и ги закичиха с мартеници  в утрото на 1-ви март. „Първи март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най-близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по-добро начало. Бъдете здрави и не спирайте да развивате талантите си“, каза Владимиров на децата.

Малчуганите от ДГ №12 „Радост“ – кв. Църква също поздравиха кмета Владимиров по случай Баба Марта. Те изпълниха стихотворения за празника и подариха изработени от тях мартеници на екипа му.