Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата, защото се справят трудно със сметките за ток

Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата, защото се справят трудно със сметките за ток

Високите сметки за електроенергия са предизвикателство за бизнеса, включително и съществуването на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на COVID, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

„Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари“, обясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка. Намаляването на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов. Според него, за съжаление, някой трябва да плати сметките и, за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, подчерта Костов.