Огнеборците, участвали в спасителната акция на АМ „Струма“, участваха в Сурова

Огнеборците, участвали в спасителната акция на АМ „Струма“, участваха в Сурова

Пожарникарите от Перник, които първи пристигнаха на магистрала „Струма” при трагедията с горящия автобус, влязоха в нова роля – на сурвакари. Със страховити маски и тежки дрехи, сега те гониха „злите сили”. Огнеборците влизат там, от където всички искат да избягат – в огъня. Днес обаче не са дежурни. Затова идват в село Ярджиловци. За да покажат най-светлия празник за пожарникарите и жителите в област Перник – „Сурва”. Под една от най-големите маски се крие Явор Цанков – началник смяна в пожарната, разказаха те пред камерите на Нова тв.

„Това ни е адетът тука, правим големи маски, ликове им казваме. Може би ние останахме от последните села, които правим такива големи ликове. Навремето целите околия го правеха”, разказва Явор Цанков. Костюмът му от животинска кожа и звънците тежат около 40 килограма. „Издържаме, няма начин. За „Сурва” – всичко”, категоричен е Явор.

Денят е специален и за друг огнеборец – Емил Темелчов. „Моята роля е звънчар. Звуците се изпълняват по такт, който се подава от голюбашията и от тъпаните. Всичко това тежи около 60 килограма. Ние сме свикали на много тежки условия”, споделя Емил Темелчов, пожарникар в ПБЗН – Перник.

Традицията повелява сурвакарите от трите махали на селото да стигнат до всеки дом в селото, докато се надиграват. „Носим страшни маски, минаваме по домовете, по улиците, по мегданите да изгоним злото, да е берекет годината, да има плодородие, да няма лоши работи”,  заяви Явор.

А накрая се събират всички заедно. Целта е здраве. А в името й не само пожарникарите, а дори децата и дамите на мегдана не се плашат от тежките одежди. „Продължаваме да го правим с толкова желание, то ни е в сърцата”, споделя Цветислава.