Драстично са се увеличили заболелите от COVID-19 и заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Драстично са се увеличили заболелите от COVID-19 и заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Почти двойно са се увеличили заболелите от остри респираторни заболявания и грип в областта през изминалата седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели през седмицата са 58, при 30 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 48.26%оо, при средна за страната 73.48%оо към 10.01.2022 г.

Драстично са се увеличили през седмицата и болните от заразни болести. Констатираните болни през седмицата са 636, при 367 за предходната.

Много са скочили и заболелите от COVID-19. Регистрираните заразени през седмицата са 633, при 367 за предходната, което е с 266 болни повече. . Заболелите са от всички общини на област Перник във всички възрастови групи. Направени са 58 антигенни теста и 5 теста за антитела. Издадени са 795 имунизационни сертификата.

 През изминалата седмица има и 3 заболели деца от варицела. Всички са от Трън. За всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните.

КОНТРОЛ През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 38 проверки.9 от тях  са по спазване на забраната за тютюнопушене.

При 8 от проверките е контролирано спазването на противоепидемичните мерки, които са въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 6 от проверките са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

И през първата седмица на 2022 г РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 36 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.